Teringat dulu-dulu arwah wan selalu buat pengat bila hari-hari dah makan goreng pisang. Untuk resepi kali ini kami kongsikan resepi pengat pisang yang ditambah sagu.
Resepi Pengat Pisang Bersagu
Bahan-bahan
1 sikat pisang - buang kulit dan potong serong atau ikut suka
2 - 3 ketul gula melaka
2 sudu mkn gula pasir
500 ml santan kotak di campur dgn air agak2 pekatnya
Segenggam sagu biji - di cuci
Beberape helai daun pandan -i simpul
Secubit garam utk melemakkan rasa kuah pengat
Cara membuatnya
Masakkan gula melaka dan gula pasir dgn sedikit air hingga gula cair
dan masukkan santan dan daun pandan,masak hingga santan mendidih.
Sentiasa kacau santan itu agar tak pecah santan, lalu masukkan
pisang dan sagu biji biarkan hingga pisang dn sagu masak,tapi jangan
terlalu lama masak pisang tu nanti lodoh pisang nya.
Sebelum tutup api masukkan secubit saje garam utk melemakkan rasa bubur pengat ini.
Senang je kan resepi tradisi kali ini? Jangan lupe mencubanya ok!!!
Resepi Kek Semolina
-
Nama Malaysia untuk resepi kek semolina ni kek suji. Bahan-bahan yg simple
dan senang nak dapat. Kek Semolina ni popular kat middle east dan rasanya
sangat...
0 comments:
Post a Comment