Saturday, 5 July 2014

Resepi Pengat Pisang Bersagu

11:52

Teringat dulu-dulu arwah wan selalu buat pengat bila hari-hari dah makan goreng pisang. Untuk resepi kali ini kami kongsikan resepi pengat pisang yang ditambah sagu.

Resepi Pengat Pisang Bersagu


Bahan-bahan
1 sikat pisang - buang kulit dan potong serong atau ikut suka
2 - 3 ketul gula melaka
2 sudu mkn gula pasir
500 ml santan kotak di campur dgn air agak2 pekatnya
Segenggam sagu biji - di cuci
Beberape helai daun pandan -i simpul
Secubit garam utk melemakkan rasa kuah pengat

Cara membuatnya

Masakkan gula melaka dan gula pasir dgn sedikit air hingga gula cair dan masukkan santan dan daun pandan,masak hingga santan mendidih.
Sentiasa kacau santan itu agar tak pecah santan, lalu masukkan pisang dan sagu biji biarkan hingga pisang dn sagu masak,tapi jangan terlalu lama masak pisang tu nanti lodoh pisang nya.
Sebelum tutup api masukkan secubit saje garam utk melemakkan rasa bubur pengat ini.


Senang je kan resepi tradisi kali ini? Jangan lupe mencubanya ok!!!

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 Koleksi Resepi Tradisional. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top