Wednesday, 2 April 2014

Resepi Daging Dendeng

08:00


Bahan A
1 kg daging lembu (tanpa lemak)
2 inci halia (diketuk)
3 batang serai (diketuk)
2 cawan air
garam
minyak masak

Bahan B (dikisar)
10 tangkai cili kering
15 biji cili merah
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan rempah kurma
1 sudu makan gula merah

Cara Membuatnya
bersihkan daging daun gaulkan dengan sedikit garam.
rebus daging tersebut dengan serai dan halia sehingga lembut
Tumbuk daging di dalam lesug supaya lebih lembut
tumiskan bahan B sehingga pecah minyak, naik bau dan wangi
Masukkan daging tadi dan biarkan seketika sehingga kering sedikit.
Rasakan garam, angkat dan hidangkan

*untuk lebih menarik taburkan kacang gajus goreng untuk menambah selera

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 Koleksi Resepi Tradisional. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top