Sunday, 29 June 2014

Resepi Pulut Panggang

07:38

Pernah terfikir nak buat pulut panggang sendiri? Kami kongsikan resepi pulut panggang yang paling simple. Semoga boleh kita semua hidangkan di waktu berbuka atau bersahur

Resepi Pulut Panggang


Bahan-bahan ( anggaran untuk 15 biji kuih ):
4 cawan beras pulut
4 cawan santan
garam secukup masin
serunding daging secukupnya 

 beberapa helai daun pandan
daun pisang secukupnya 


Cara Membuatnya

 cuci beras pulut dengan air suam
masukkan santan+garam+daun pandan
tutup dan masukkan dalam microwave - tekan kat 'rice' atau set sekitar 15mins (kacau setiap 5 mins supaya pulut masak rata)
bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya
ambil 2 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang
ambil 1-2 sudu makan serunding daging dang letak di tengah2 pulut tadi
tutup inti serunding daging dengan temukan kedua2 hujung pulut supaya tertutup
gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya
letak atas api dan balik2kan hingga garing
 


Makan masa panas-panas... memang best!

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 Koleksi Resepi Tradisional. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top