Thursday, 3 April 2014

Resepi Rebung Masak Cili Api

16:13

Sapo yang tak goma gulai ni bukanlah orang noismilan. Memang melotop gulai kalau kono cili api eh mo robong eh.

Jom kita lihat bahan-bahan untuk resepi rebung masak cili api ini.

Resepi Rebung Masak Cili Api


Bahan A
500g rebung (rendam semalaman)
200g udang
3 cawan santan pekat
2 batang serai
garam

Bahan B (kisar)
20 biji cili api
3 biji bawang merah

Cara Membuat
Rebung yang telah direndam dibersihkan dan direbus dengan garam sehingga mendidih dan lembut.
Tumis bahan B sehingga wangi dan masukkan rebung didihkan perlahan
Setelah mendidih, masukkan santan dan garam
Kacau supaya tidak pecah minyak. Apabila sudah pekat, tutupkan api
Memang terbaik kalau makan dengan nasi putih

*Udang tersebut juga boleh digantikan dengan daging salai dan isi perut

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 Koleksi Resepi Tradisional. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top