Resepi Onde-onde Buah Melaka
Bahan-bahan
1 bungkus tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 sudu garam
½ sudu teh pewarna hijau
2 helai daun pandan
Air secukupnya
23 keping gula melaka (dipotong dadu)
1 biji kelapa parut
1 cawan tepung gandum
1 sudu garam
½ sudu teh pewarna hijau
2 helai daun pandan
Air secukupnya
23 keping gula melaka (dipotong dadu)
1 biji kelapa parut
Cara Membuatnya
Campurkan kesemua tepung dengan air, pewarna dan garam sehingga menjadi
doh.
Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengahtengahnya.
Sementara itu jerang air di dalam periuk. Masukkan daun pandan.
Masukkan bebola doh tadi ke dalam air yang mendidih. Macamana nak tau da masak? Bebola timbul apabila masak. Angkat dan taburkan kelapa parut
doh.
Gentelkan doh sebesar biji guli dan isikan gula melaka ditengahtengahnya.
Sementara itu jerang air di dalam periuk. Masukkan daun pandan.
Masukkan bebola doh tadi ke dalam air yang mendidih. Macamana nak tau da masak? Bebola timbul apabila masak. Angkat dan taburkan kelapa parut
Dah siap.Senang tak? Selamat Mencuba!!!
0 comments:
Post a Comment