Resepi Asam Pedas Ikan Pari
Bahan A
500g ikan pari
10 bij ibendi
1 biji tomato (dipotong 4)
1/2 cawan air asam jawa
5 tangkai daun kesum
3 cawan air
3 sudu makan minyak masak
garam
Bahan B (untuk menumis-dikisar)
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
Cara Membuatnya
- tumiskan bahan B sehingga pecah minyak dan naik bau wangi
- masukkan air asam jawa bersama air dan renehkan sehingga mendidih
- kemudian masukkan garam, ikan, daun kesum dan bendi dan biarkan mendidih lagi
- masukkan tomato dan perlahankan api dan masak sehingga semua sayur lembut
- resepi ini enak dimakan dengan nasi putih dan telur dadar
0 comments:
Post a Comment